Educatie

Wil jij je theorie-examen in 1 keer halen? Lees deze 10 tips!

Het CBR is eindelijk open, 400.000 mensen moeten bij het CBR hun theorie-examen inhalen. Jij ook? Lees dan dit artikel zodat je één keer slaagt.

Meer dan de helft van de kandidaten zakken voor hun eerste theorie-examen. Het wordt te vaak onderschat. Natuurlijk wil jij wél slagen voor je theorie-examen en daarom bereid je je goed voor. Maar hoe doe je dat, je goed voorbereiden? Hieronder vind je 10 tips hoe jij je kans op slagen kunt verhogen!

1. Er is geen sluiproute

Alleen een cursus volgen in een dag of een weekend, is niet voldoende. Je zult de volgende dag misschien je theorie-examen wel halen (kortetermijngeheugen), maar deze kennis zal ook getest worden tijdens het praktijkexamen en dit is vaak maanden later pas (langetermijngeheugen). Je mag direct terugrijden als ze merken dat je geen theoriekennis meer hebt en dan ben je veel duurder uit (en langer bezig)!

2. Bestel het juiste theorieboek

Het Nationaal Theorie Centrum heeft het theorieboek 2021 van Lens Media uitgeroepen tot het beste auto theorieboek van dit jaar. Lees hier meer over op hun website.

3. Herhaal de stof met oefenexamens

Herhaal, herhaal, herhaal. Wil je echt perfect voorbereid zijn op het examen, test jezelf met online oefenexamens te maken. Complete pakketten worden aangeboden op www.theorieboek2021.nl.

4. Sport voordat je gaat leren

Je hersenen nemen de theorie beter op als je gesport hebt. Een paar rek- en strekoefeningen of een korte wandeling, maken al een verschil. Meteen gezond!

5. 20 minuten op, 5 minuten af.

Leer in blokken van 20 minuten, waarna je 5 minuten pauze neemt (rek- en strekoefeningen?). Herhaal na die 5 minuten de stof met opdrachten en oefenexamens. Neem dan weer 5 minuten pauze. En dan deze volgorde herhalen.

6. Ga offline als je leert

Heel voor de hand liggend, maar serieus, hoe vaak grijp jij even naar je mobiel om te checken of je nog berichten hebt? En hoe vaak duurt dat ‘even kijken’ langer dan je lief is? Daarom: zet ‘m uit! De wereld kan echt wel even zonder jou.

7. Fit en gefocust

De meeste mensen leren het beste in de ochtend. Dan zijn ze fit en gefocust en nemen ze het meeste op. Ons advies is om niet vlak voor het slapen te gaan leren, na een drukke dag.

8. Leer per onderwerp

Het theorie-examen bestaat uit negen onderwerpen, zorg ervoor dat je eerst onderwerp één goed beheerst, voordat je met het tweede onderwerp verder gaat. Deze volgorde is er niet voor niets.

9. Schrijf zelf een samenvatting

Door stof in je eigen woorden te herschrijven en te vereenvoudigen zijn je hersenen er op een andere manier mee bezig. Dit geldt zeker ook voor cijfers en aantallen. Hierdoor onthoud je de theorie nog beter!

10. Zorg dat je in één keer slaagt!

Het klinkt flauw, maar ga voor een 10! Nieuwe examens zijn namelijk pas vanaf september beschikbaar. De theorie is niet moeilijk, wel tijdrovend. Neem de tijd om te leren, pas bovenstaande tips toe en jij zult die leerling zijn die wel de eerste keer slaagt!

Zie meer

Tim

Mijn naam is Tim. Op dit blog geef ik graag een kijkje in mijn dagelijks leven. Zo schrijf ik graag over mijn beroep als leraar, maar ook over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Ik houd ervan om mensen iets aan te leren en een boodschap mee te geven. Ik hoop dat mijn doel dus ook gaat lukken met dit blog! Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close