Sport

Basketbal: ballen, ballen en nog eens ballen

Wanneer je basketbalt ken je de naam Spalding basketballen wel. Het is de wereldtop in ballen. Grote kans dat je zelf speelt met een variant op de bal die Spalding levert voor de professionele Amerikaanse NBA. Of je hebt een exemplaar gekocht met het logo van je favoriete profclub erop. Spalding maakt zowel voor outdoor als voor indoor ballen, dus er is geen moment dat je met een andere bal hoeft te spelen.

Basketbalkleding

De nummer 1 ter wereld in basketbalkleding is Nike basketbalkleding. Wereldberoemd zijn de NBA-commercials van Nike met sterren als Michael Jordan en Lebron James. Je denkt dan het eerst aan basketbalschoenen zoals de Nike Jordan, maar Nike heeft een hele kledinglijn met de perfecte shirts en shorts voor jouw favoriete sport. Maar dat  niet alleen: ook hoodies, jacks, thights en t-shirts, alle sportkleding die je nodig kunt hebben maakt Nike. Met de opdruk van de beroemde LA Lakers of de Memphis Grizzlies, en in de allerbeste kwaliteit: licht, sneldrogend en kleurvast. Je shirtje gaat jarenlang mee. Of je daar uiteindelijk zo blij mee bent is de vraag, het liefste wil je elk seizoen één of  meer nieuwe exemplaren kopen.

De ballen van de NBA

Na bijna veertig jaar is de NBA, de Amerikaanse professionele basketbalcompetitie, geswitcht van ballenmerk. Met ingang van het seizoen 2021-2022  levert het merk Wilson basketballen de standaardballen voor de NBA. Wilson was al eerder de ballenleverancier, namelijk vanaf het begin van de competitie in 1946 tot 1983. Daarna was bijna veertig jaar Spalding het merk ballen. In het jaar dat de NBA 75 jaar bestaat gaat de competitie dus weer terug naar de grote concurrent van Spalding en de originele leverancier: Wilson. In basketballand leverde dit wel even een tijdje ophef op. Het beëindigen van zo’n ballencontract is een belangrijke gebeurtenis. Het leer van de nieuwe Wilson ballen is overigens precies hetzelfde soort leer als van de Spalding ballen waarmee tot nu toe werd gespeeld. Ook in een aantal andere NBA-leagues zullen de Wilson ballen gebruikt gaan worden. Het wisselen van bal is een mega-deal. Het gevolg is dat overal ter wereld jonge basketballers voor een Wilson bal zullen kiezen in navolging van hun grote helden in de NBA.

Een beetje geschiedenis

Basketbal werd bedacht in 1891 door Naismith, een gymleraar aan het Springfield College in Amerika. Het spel werd al snel populair op de hogescholen en toen in 1946 de NBA werd opgericht nam het helemaal een grote vlucht. In de loop der tijd zijn de spelregels wel aangepast en ook het materiaal waarmee gespeeld werd. Eerst werd met een voetbal gespeeld, rond 1900 werd de Spalding bal geïntroduceerd, een bal die lijkt op de basketbal van vandaag. De Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 speelde een grote rol in de verspreiding van basketbal over de wereld. De Amerikaanse soldaten namen hun bal overal mee naar toe en zo maakte een groot deel van de wereld kennis met de sport.

Zie meer

Tim

Mijn naam is Tim. Op dit blog geef ik graag een kijkje in mijn dagelijks leven. Zo schrijf ik graag over mijn beroep als leraar, maar ook over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Ik houd ervan om mensen iets aan te leren en een boodschap mee te geven. Ik hoop dat mijn doel dus ook gaat lukken met dit blog! Veel leesplezier!

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close