Coronauitbraak op je school voorkomen? Zo doe je dat makkelijk en snel!
Na een ogenschijnlijke eeuwigheid is het eindelijk weer mogelijk om fysiek les te volgen, op alle onderwijsniveaus. Dit houdt dus in dat iedereen weer naar school mag, van de basisschool tot de universiteit. Hier is iedereen ongetwijfeld blij mee en niemand wil teruggaan naar de oude situatie, waarin de meesten opgesloten op hun kamer urenlang naar een schermpje staarden. Om dit te voorkomen, is het van belang dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de nieuwe situatie, zeker omdat de overheid verder de meeste beperkingen en maatregelen heeft laten gaan. Maar hoe doe je dit?
De gouden regel
De gouden regel blijft ongeacht de situatie het houden van afstand en het regelmatig wassen van de handen. Door deze regel aan te houden, minimaliseer je de kans op besmetting en verspreiding van het virus. Dit geldt zowel op school als buiten school uiteraard. Met alleen deze voorzorgsmaatregelen alleen ben je er echter nog niet. De mondkapjesplicht geldt ondertussen ook al niet meer, echter blijft dit zeer raadzaam. In deze situatie wil je immers het zekere voor het onzekere nemen, in het belang van anderen, maar ook zeker in je eigen belang. Met al deze voorzorgsmaatregelen ben je al een aardig eind op weg, maar je hebt er verder geen zicht mee op de stand van zaken. Dat is waar de sneltesten goed van pas komen.
Testen
Zoals gezegd, de sneltesten spelen een grote rol in het voorkomen van een coronauitbraak op je school. Door preventief te testen, kun je een potentiele besmettingshaard meteen de kop indrukken. Het is hierbij van belang om dit structureel te doen en zoveel mogelijk mensen het belang hiervan te laten begrijpen. Het heeft immers weinig zin als slechts 10% van de mensen af en toe een keer een sneltest gebruiken. Echter, wanneer bijvoorbeeld 90% van de mensen zich minimaal 2 keer per week test, heb je een veel beter en bruikbaarder beeld van de situatie. Op deze manier kun je anticiperen op de mogelijke problemen en eventueel preventieve maatregelen nemen. Uit voorzorg een klas een aantal dagen thuis laten is immer minder erg dan noodgedwongen de halve school thuis te moeten laten blijven. Met een sneltest kopen kun je dus al een groot verschil maken.
Collectief of individueel?
Bij het implementeren van een dergelijk beleid, is de vraag hoe je dit wilt aanpakken. Moet iedereen zelf een coronatest kopen of doe je dit als instelling en neem je hierbij de kosten op jezelf? Er valt voor alles wat te zeggen uiteraard. Als dat een te grote kostenpost is, kun je er ook voor kiezen om de testen op grote schaal in te kopen en hiermee gebruik te maken van het volumevoordeel. Daardoor is het dan ook mogelijk om de studenten en medewerkers dezelfde tests aan te bieden tegen een lagere prijs. Dit is een ideale situatie, waarin je het voor iedereen vergemakkelijkt om mee te doen aan het beleid van structureel testen en daarmee een effectievere preventie voert.