Nieuws

Personeelsplanning om het aanbod goed te managen

Als je een groot personeelsbestand hebt en er onregelmatig werkaanbod is dat je moet managen dan is een goede personeelsplanning essentieel. Bij personeelsplanning denken veel mensen aan het maken van een rooster, maar het is veel meer dan dat.  Het is vooruit kijken om te zien welk werkaanbod er aankomt. Het goed inzichtelijk maken van je personeelsbestand en zodoende een inschatting maken welk werk je wanneer kunt doen. Als laatste breng je al deze zaken samen in een werkrooster zodat de medewerkers goed weten wanneer ze wat doen. Uiteraard levert dit vele voordelen op. In dit blog zullen we die in ieder geval benoemen.

De voordelen van een goede personeelsplanning

Zoals ik hierboven al aangaf kent een goede personeelsplanning vele voordelen. Toch is dit bij heel veel bedrijven nog niet op een heel hoog niveau. Gevolg is vaak dat vraag en aanbod niet goed op elkaar is afgestemd en dat er teveel achter de feiten wordt aangerend. En dit kan nooit ten goede komen aan de klanttevredenheid. Daarmee komen we gelijk bij één van de belangrijkste voordelen. Je kunt de verwachting richting de klant veel beter managen. Je wordt gedwongen om goed vooruit te kijken en kunt het aanbod daarvoor veel beter wegplannen. Dit betekent ook weer dat het werk veel beter evenredig verdeeld kan worden. Een groot deel van de pieken en dalen kun je wegmanagen. De werkbelasting is op de medewerkers is daardoor veel minder groot en medewerkers zet je ook effectiever in. Een goede personeelsplanning heeft daarom over het algemeen een positieve invloed op de productiviteit per medewerker wat het uiteindelijke rendement natuurlijk ten goede komt. Door de gelijkmatigere belasting zou het zomaar zo kunnen zijn dat het ziekteverzuim lager is wat ook weer een positief effect heeft op de productiviteit. Kortom genoeg redenen om de overtuiging te hebben dat investeren hierin zich snel terugverdient.

Personeelsplanning en medewerkerstevredenheid

Hierboven gaven we al aan dat het werk veel beter evenredig verdeeld kan worden. Dit brengt de werkdruk op piekmomenten naar beneden en zal daardoor een positief effect hebben op de medewerkerstevredenheid. Met goede software op het gebied van personeelsplanning kan je ook per medewerker aangeven waar diens talent ligt en wat die leuk vindt. Dat geeft weer de mogelijkheid om medewerkers meer op hun talent in te zetten. Naast dat het de productiviteit binnen je bedrijf ten goede komt zal het zeker ook de medewerkerstevredenheid ten goede komen. Die doen immers veel meer wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Zie meer

Tim

Mijn naam is Tim. Op dit blog geef ik graag een kijkje in mijn dagelijks leven. Zo schrijf ik graag over mijn beroep als leraar, maar ook over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Ik houd ervan om mensen iets aan te leren en een boodschap mee te geven. Ik hoop dat mijn doel dus ook gaat lukken met dit blog! Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Zie deze ook!

Close
Back to top button
Close
Close