Nieuws

Een factuur maken als ZZPer in het onderwijs

Als je wat meer flexibiliteit wil kan het een logische stap zijn om als ZZPer in het onderwijs te gaan werken. Het betekent wel een factuur maken om uiteindelijk een inkomen te genereren. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten als je voor deze vorm kiest. Zo heb je officieel een eigen bedrijf waar je risico’s loopt denk aan aansprakelijkheid, maar ook eventueel rechtsbijstand. Ook heb je geen werkgever die zaken voor je geregeld heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de situatie dat je langdurig ziek wordt. Je inkomen komt dan volledig weg te vallen. Het is dus verstandig om dit risico ook af te dekken. In dit blog vertellen we je graag nog wat zaken waar je op dient te letten.

Een factuur maken hoe doe ik dat?

Er komen veel zaken kijken bij het voor jezelf beginnen, maar allereerst is het belangrijk dat er inkomen binnen gaat komen. Een factuur maken is daarvoor noodzakelijk. Dus zorg ervoor dat je de middelen hebt om een goede factuur te kunnen maken. Als ZZPer in het onderwijs zal je maandelijks niet heel veel facturen hebben. Je komt dan wellicht wel uit de voeten met een template in word of excell. Belangrijk is wel om te zorgen dat je goed overzicht houdt. Als je meerdere opdrachtgevers hebt kan het daarom verstandig zijn om met goede software te gaan werken. Het wordt dan gemakkelijker om een factuur te maken. Daarnaast kun je de opvolging makkelijker doen, doordat je een goed inzicht hebt in de facturen die openstaan en of de betalingstermijn is overschreden. Als dat laatste het geval is kan je met deze software ook eenvoudig een herinnering versturen. Meestal doe je dit binnen 5 dagen na het overschrijden van de betalingstermijn en hanteer je een betalingstermijn op de herinnering van zeven dagen.

Hoe zit het met mijn pensioen

Iets wat ook niet meer vanuit je werkgever geregeld wordt is je pensioen. Het is dus verstandig om er op tijd over na te denken hoe je je pensioen gaat regelen zodat je niet op een houtje hoeft te bijten als het moment daar is. Je kunt op meerdere manieren je pensioen organiseren als je zelfstandig werkt. Het gaat erom dat je in ieder geval middelen reserveert die gaan dienen voor je pensioen. De manier waarop je dat vervolgens wegzet heeft te maken op welke manier je dat het meest fiscaal vriendelijk kunt doen. Ook kun je zorgen dat tegen die tijd je lasten zo laag mogelijk zijn door bijvoorbeeld extra op je hypotheek af te lossen.

 

Zie meer

Tim

Mijn naam is Tim. Op dit blog geef ik graag een kijkje in mijn dagelijks leven. Zo schrijf ik graag over mijn beroep als leraar, maar ook over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Ik houd ervan om mensen iets aan te leren en een boodschap mee te geven. Ik hoop dat mijn doel dus ook gaat lukken met dit blog! Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Zie deze ook!

Close
Back to top button
Close
Close