Educatie

Diverse kunstzinnige activiteiten voor school

Wil je nu echt eens iets leuks op je school organiseren als docent? Iets dat binnen het vak CKV op de bovenbouw past? In deze blog volgt wat inspiratie. Kunst is belangrijk voor de leerlingen om zich te kunnen ontwikkelen. Het kan een uitlaatklep zijn waar ze zich even helemaal in kunnen verliezen. Op emotioneel, spiritueel en op fysiek vlak kunnen ze zich hierdoor ontwikkelen op speelse wijze. Met diverse competenties kunnen ze zich hierdoor voorbereiden op hun toekomst. Bij activiteiten voor school kun je denken aan dingen op het gebied van theater, dans, circus, muziek, kunst & techniek, beeldende vormen en digitale media. Zo zit er voor elke leerling wel iets leuks bij. Op het vmbo is CKV een examenvak; havo- en vwo-leerlingen sluiten het vak met een cijfer af.

Aan wat voor activiteiten voor school kun je denken?

Concreet kun je hierbij denken aan activiteiten voor school voor één groep of voor een hele school. Zo zijn er diverse dagprojecten die je op jouw school kunt doen, zoals een theaterdag in de stijl van de Middeleeuwen. De leerlingen kun je zelf een scène of act laten instuderen onder leiding van een docent. Maar ook een workshop slapstick behoort tot de mogelijkheden, cartoon tekenen, 3d printerpen tekenen of een sprookjesfilm maken. Daardoor kunnen pubers hun horizon verbreden en maken ze kennis met vernieuwende, uitdagende werkvormen. Kunst maken opent een nieuwe wereld, activeert, en geeft nieuwe energie. Tevens kun je leerlingen kennis laten maken met buitenlandse dansen zoals de Indiase of Afrikaanse dans.

Een workshop op de basisschool

Voor de wat jongere leerlingen is een kunstzinnige workshop op de basisschool erg leuk. Kinderen van de basisschool kunnen hun fantasie daarbij de vrije loop laten. Denk aan een lessenserie circus of een lessenserie filosoferen waarin de leerlingen na kunnen denken over hun eigen leefwereld. Uiteraard kun je diverse leerdoelen aan zo’n workshop op de basisschool koppelen, zoals het jezelf leren presenteren binnen een groep en je grenzen leren verleggen. Ook kan het ontwikkelen van het doorzettingsvermogen en van de motorische vaardigheden onderdeel van zo’n workshop op de basisschool zijn. Creatieve activiteiten voor school, of het nu voor het primaire of voortgezet onderwijs is, kunnen dus een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind en de jonge adolescent.

Zie meer

Tim

Mijn naam is Tim. Op dit blog geef ik graag een kijkje in mijn dagelijks leven. Zo schrijf ik graag over mijn beroep als leraar, maar ook over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Ik houd ervan om mensen iets aan te leren en een boodschap mee te geven. Ik hoop dat mijn doel dus ook gaat lukken met dit blog! Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close