Blog

Gun je leerlingen ook wat ontspanning op school!

Iedereen in Nederland is leerling geweest op een basisschool in Nederland. Ook wij hebben net zoals alle kinderen genoeg dagen gehad dat we even geen zin hadden om te rekenen, te schrijven of geschiedenis aan te horen. Daarom is het ook van belang dat je af en toe als leraar ontspan moment inplant. Dit zijn dan niet de pauzes of de gymles die de leerlingen natuurlijk altijd hebben. Plan hieromheen ook eens wat nieuws. Wat ik vaak doe op mijn basisschool is één keer per maand een ontspanningsmiddag inplannen. Op die ontspanningsmiddag mogen mijn leerlingen alles doen. Van het spelen op de voetbal tafel, tot het kijken van een leuke film tot het spelen van verschillende teamwork spellen. Mijn leerlingen bepalen zelf wat ze die middag doen!

Wat levert een ontspanningsmiddag op?

Ontspanningsmiddagen in het basis onderwijs nemen een steeds grotere vlucht. Steeds meer scholen plannen één of twee keer per maand een ontspanningsmiddag om even af te wijken van het standaard lespakket. Gebleken is dat niet alleen mijn leerlingen hier ontspanning van ondervinden. Ook ik als leraar kan even mijn gedachten op nul zetten en even ontspannen. Als leraar sta ik hierdoor veel meer ontspannen voor de klas en hierdoor kan ik ervoor zorgen dat mijn leerlingen de nodige rust en zelfvertrouwen krijgen. Ook geeft de ontspanningsmiddag mij de gelegenheid om mijn leerlingen nog beter te kennen. Ik zie aan welke activiteiten ze kiezen en doen waar hun interesses liggen en wat hun beweegredenen zijn. Op deze manier kan ik in de klas net wat beter anticiperen op verschillende leerlingen en de verschillende karakters die zij hebben.

Mindfulness

Het spelen op een voetbal tafel of zelf voetballen is een goede manier om actief te ontspannen. Maar de trend mindfulness gaat ook een steeds grotere rol spelen op basisscholen. Ik heb dit zelf ook op mijn basisschool als experiment geprobeerd. Met mindfulness ga je een compleet andere richting op als ze laten spelen achter bijvoorbeeld een voetbal tafel. Het zorgt ervoor dat mijn leerlingen hun aandacht op focus en concentratie leggen. Hierdoor kunnen ze de enorme hoeveelheid prikkels en informatie een betere plek geven. In de rustmomenten die mindfulness biedt, als er even niks moet, gebeurt er heel veel in het brein. Informatie wordt verwerkt, er wordt even stilgestaan bij de volgende stap en je kunt jezelf weer even opladen voor een nieuwe schooldag. Wanneer ze vertrekken naar de middelbare school plukken ze hier nog steeds de vruchten van!

Show More

Tim

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close