EducatieMaatschappijVrije tijd

Kinderen en verantwoord internetgebruik

We brengen per dag behoorlijk wat tijd online door. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld bijna 5 uur per dag op het wereldwijde web te vinden zijn. Kinderen brengen ongeveer 2,5 uur per dag online door. En in die tijd worden kinderen aan allerlei content blootgesteld. Dus ook content die zeer onwenselijk is. Bijvoorbeeld in bepaalde Youtube filmpjes of afbeeldingen op Google. Kinderen veilig laten internetten is en wordt steeds belangrijker. Ouders hebben hier natuurlijk een belangrijke rol in. Net als scholen, die steeds maar aandacht besteden aan veilig internetten

Tot een jaar of 15 terug, hielden kinderen zich vooral bezig met offline activiteiten. Lekker buiten spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Of binnen met lego, barbies of autootjes. Als je geluk had, dan had je zelf een Nintendo 64 waarop je Mario Kart kon spelen. Of een computer met het spel Prince of Persia. Ken je dat spel nog? De prins moest proberen om heelhuids uit een doolhof met allerlei obstakels te komen. Ook floppies en cd-roms waren toen nog heel normaal. Vraag een tienjarige nu naar een floppie en een paar glazige oogjes staren je aan. Een floppie?? Wat is dat nu weer? Tegenwoordig zorgen tablets, telefoons en laptops voor het nodige vermaak. Op YouTube leren hoe je slijm maakt of kijken naar welke avonturen vlogger Dylan Haegens nu weer meemaakt. En als kinderen een spreekbeurt moeten voorbereiden, dan is Google de voornaamste bron van informatie. Online is nu eenmaal een onderdeel van het dagelijkse leven. En net als in de echte wereld, schuilen ook in de online wereld de nodige gevaren voor kinderen.

Ontdekken en experimenteren

Als kinderen zo tussen de 4 en 6 jaar oud zijn, gaan ze meer rondkijken op internet. Ze krijgen steeds meer ervaring en kunnen zich makkelijker redden. Op school maken kinderen vaak in de eerste groepen al kennis met de online wereld. Dan met een educatieve insteek. Of via de schoolwebsite. Zo kunnen in de schoolapp van Social Schools kinderen ook een bijdrage leveren en zelf berichten of afbeeldingen posten. Het is in elk geval belangrijk kinderen bewust te maken van de gevaren die er zijn op het internet. Kinderen kunnen makkelijk in aanraking komen met ongeschikte beelden. Of online benaderd worden door vreemden. Ouders en school samen hebben een belangrijke rol in het beschermen en informeren van kinderen. Zodat kinderen zich zo veilig mogelijk kunnen laveren door het online verkeer.

Drie online gevaren voor kinderen

Cyberpesten

Steeds meer kinderen worden het slachtoffer van cyberpesten. Online pesten is makkelijker, omdat het bijvoorbeeld anoniem kan. Kinderen hebben vaak ook niet in de gaten wat voor impact cyberpesten heeft.

Digitale kinderlokkers

Digitaal kinderlokken wordt ook wel grooming genoemd. Een volwassene doet zich voor als kind en probeert online contact te maken met kinderen onder de 16 jaar. Deze digitale kinderlokkers zijn vaak te vinden op websites waar veel kinderen actief zijn.

Ongewenste aankopen

Je leest het nog wel eens; dat kinderen per ongeluk online een vliegticket naar een tropische bestemming geboekt hebben. En hoewel dit een extreem voorbeeld is, zijn online aankopen

makkelijk te doen door kinderen. Bijvoorbeeld een aankoop in de app store; in- app aankomen. Je kunt dit voorkomen door via de instellingen van je tablet deze in-app aankopen onmogelijk te maken.

Veilig kennismaken met internet

Er zijn verschillende maatregelen mogelijk om kinderen veiliger te laten internetten. Bij jonge kinderen kijken de ouders vaak nog (regelmatig) mee. Met de kids modus kan de tablet of telefoon zo ingesteld worden dat kinderen beperkt toegang hebben tot bepaalde apps. Ook zijn er filters beschikbaar die zorgen dat kinderen online niet in aanraking komen met geweld, discriminatie en porno. De school kan kinderen voorlichting geven over veilig internetten. Maar ze kunnen kinderen ook kennis laten maken met de online wereld via hun eigen school website, waaraan bijvoorbeeld applicaties gekoppeld zijn. Dit is dan een veilige omgeving waarbinnen een kind op ontdekkingstocht kan gaan. Eerder noemden we de scholen website van Social Schools al. Zij vinden het belangrijk hun deelnemers een veilige online omgeving te bieden. Een omgeving waarin ouders, school en kinderen op een laagdrempelige manier met elkaar kunnen communiceren. En uiteindelijk komt het erop neer dat veilig internetten net zo belangrijk is als veilig deelnemen aan het verkeer.

Zie meer

Tim

Mijn naam is Tim. Op dit blog geef ik graag een kijkje in mijn dagelijks leven. Zo schrijf ik graag over mijn beroep als leraar, maar ook over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Ik houd ervan om mensen iets aan te leren en een boodschap mee te geven. Ik hoop dat mijn doel dus ook gaat lukken met dit blog! Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close