Nieuws

Multiplex: wat is dat eigenlijk precies?

In de bouw, maar ook bijvoorbeeld bij woninginrichting zoals het bedekken van de vloer of bij het maken van meubels kom je de term multiplex tegen. Maar wat is dat nu eigenlijk precies, multiplex? Waar wordt het van gemaakt en hoe gebruik je dit veel voorkomende materiaal. Ik heb dat eens voor je uitgezocht en hieronder kun je alles lezen over deze dit bijzondere bouwmateriaal.

Multiplex: vijf of meer lagen

Multiplex is een plaatvormige composietmateriaal. Nou, met zo’n definitie weet je natuurlijk nog steeds niets. Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Daar bedoelen ze mee dat het is opgebouwd met diverse stoffen. Dat zijn vaak kunststoffen zoals glasvezel, aramide en koolstofvezels. Het gaat dus vooral om kunststof elementen die bepaalde eigenschappen hebben. Aramide bijvoorbeeld is heel hittebestendig terwijl glasvezel stevigheid brengt in een product. Soms worden er ook nog natuurlijke vezels in composiet verwerkt zoals vlas of hennep. Multiplex wordt voornamelijk gemaakt van hout. Denk hierbij berkenhout, eikenhout of mahoniehout. Dat hout wordt gesneden, dit heet fineer hout. Fineer hout is heel dun hout van gelijkmatige dikte. Deze houtlagen worden met speciale lijm kruislings op elkaar geplakt. Wil je multiplex krijgen dan moet je minstens vijf van deze lagen op elkaar plakken. Je hebt bijvoorbeeld ook triplex. Dan heb je drie lagen fineer hout op elkaar.

Je gebruikt het overal

Multiplex heeft zulke goede eigenschappen dat het op veel manieren toepasbaar is. Je kunt er wanden mee kleden, vloeren mee maken en meubels mee ontwerpen. Het is zowel binnen als buiten te gebruiken afhankelijk van welk materiaal erin verwerkt is. Voor mij als natuurliefhebber is het belangrijk dat het hout efficiënter wordt gebruikt. Ook stukken van bomen die als minderwaardig worden beschouwd, kunnen in de platen verwerkt worden bijvoorbeeld aan de binnenkant. Zo wordt er niets verspild. Bovendien heeft het nog andere voordelen. Zo is het vaak veel sterker dan massief hout en het heeft veel minder werking. Dat betekent dat het veel minder krimpt of uitzet bij bepaalde weersomstandigheden wat puur hout natuurlijk doet. Je kunt het in allerlei maten krijgen wat erg handig is en het is licht.

Het grappige is dat multiplex heel modern klinkt, maar het werd ook vroeger al gebruikt. Honderden jaren voor Christus waren de Egyptenaren en Chinezen er al mee aan de slag. Kun je je dat voorstellen? Waarschijnlijk begrepen zij ook al hoe handig dit materiaal is. Nu komt multiplex heel veel voor. Inmiddels begrijp je wel waarom!

Zie meer

Tim

Mijn naam is Tim. Op dit blog geef ik graag een kijkje in mijn dagelijks leven. Zo schrijf ik graag over mijn beroep als leraar, maar ook over de nieuwste trends en ontwikkelingen in de markt. Ik houd ervan om mensen iets aan te leren en een boodschap mee te geven. Ik hoop dat mijn doel dus ook gaat lukken met dit blog! Veel leesplezier!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close