Hoe intrinsieke motivatie je productiviteit bevordert
Intrinsieke motivatie kan een belangrijke rol spelen in het welzijn van de mensen. Als je bezig bent met iets wat je belangrijk vindt en waar je om geeft, haal je hier meer persoonlijke voldoening uit. Mensen zijn vaak gemotiveerd om hard te werken voor iets waar ze achter staan en krijgen hier een intrinsieke beloning voor in de vorm van uitdaging, plezier en geluk.
Bij het werk wat we doen ligt de focus steeds meer op het grotere doel en bijdragen aan de samenleving, in plaats van alleen het salaris. Wanneer jouw waarden resoneren met de missie van de organisatie waar je werkt, stijgt niet alleen je tevredenheid, maar ook de productiviteit. En dát is interessant. In dit artikel duiken we erin. Hoe zit dat?
Praktische voorbeelden
Er zijn enorm veel verschillende manieren waarop je in het bedrijfsleven bij kan dragen aan een betere wereld. Persoonlijke doelstellingen worden afgesteld op intrinsieke waarden. Zo zijn er veel specifieke rollen in het bedrijfsleven waar intrinsieke motivatie de drijfveer kan zijn.
-
Denk bijvoorbeeld aan een milieukundige die klimaatverandering tegen wil gaan. Deze milieukundige is intrinsiek gemotiveerd om een positieve bijdrage te leveren aan de planeet. Zijn werk draagt bij aan een duurzame toekomst en daar wil hij hard voor werken.
-
Een ander voorbeeld vinden we bij energietransitie vacatures. Een energiespecialist kan bijvoorbeeld gepassioneerd zijn voor hernieuwbare energie. Zijn passie voor duurzaamheid motiveert hem om nieuwe oplossingen te zoeken en ervoor te zorgen dat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
-
Of neem een HR-specialist die diversiteit en inclusiviteit omarm en er alles aan doet om ervoor te zorgen dat iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt in het bedrijf. De intrinsieke motivatie die komt vanuit rechtvaardigheid zorgt ervoor dat de HR-specialist hard wil werken om een inclusieve werkomgeving te realiseren.
Het belang van impact maken voor Gen Z
De generatie die tussen 1997 en 2012 is geboren hecht veel waarde aan intrinsieke motivatie. Gen Z legt de focus op zingeving en het maken van sociale en maatschappelijke impact. Ze willen niet alleen werken voor een salaris, maar voor een hoger doel. Deze generatie vindt het belangrijk om iets te doen wat aansluit bij hun persoonlijke waarden.
Zo stijgt de vraag naar duurzame vacatures. Bedrijven die bijvoorbeeld B Corp zijn zetten zich in voor een betere wereld en zijn niet enkel gericht op winstmaximalisatie. 50% van Gen Z geeft aan een baan te willen die helpt tegen klimaatverandering. Ze willen een werkgever die hen helpt duurzame beslissingen te maken. Gen Z hecht daarnaast veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling: ze zoeken uitdaging in een baan, maar ook in hun privéleven. Ze grijpen de kans om nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf verder te ontwikkelen.
Tips voor productiviteit en geluk in je werk
Het is belangrijk om goed na te gaan wat je kernwaarden zijn. Wanneer je dit goed in beeld hebt, ga je op zoek naar bedrijven of projecten die doelstellingen hebben die aansluiten bij jouw kernwaarden. Op deze manier kan je aan de slag gaan met iets wat je écht belangrijk vindt! Je zult zien dat je veel meer motivatie hebt voor je werk en ook een stuk productiever zal zijn. Geef ook aan wat jouw waarden zijn bij een sollicitatiegesprek of in gesprekken met collega’s. Bedrijven stellen intrinsieke motivatie erg op prijs en misschien weet je wel anderen te inspireren.
Ook vanuit het werkgeversperspectief is het effect van intrinsieke motivatie erg waardevol. Onderzoek bijvoorbeeld in je werving- en sollicitatieproces ook de drijfveren van kandidaten. Misschien weegt een match op kernwaarden soms wel zwaarder dan een match op benodigde ervaring.