huis renoveren

Huis renoveren? Als een meester!

Ook meesters moeten hun huis renoveren. Ik heb dit een aantal keren gedaan waardoor ik goed weet hoe je je huis kan renoveren als een baas! Meesters kunnen best handig zijn, maar zijn zeker ook door schade en schande wijs geworden. Vandaar dat ik mijn tips en flops wil delen in een blog, zodat anderen kunnen leren van mijn fouten! Daar ben ik natuurlijk meester Tim voor!

Stappenplan

Wat ik geleerd heb is dat als je je huis gaat renoveren, je het beste kunt werken met een stappenplan. Als je al weet wat je wilt verbouwen is dat natuurlijk mooi. Maar heb je de alternatieven afgewogen en wil je partner hetzelfde? Er zijn veel oplossingen voor hetzelfde huis te bedenken met ieder zijn specifieke voor- en nadelen. Verder moet je kijken naar de kosten die het met zich meebrengt. Je hebt natuurlijk maar een bepaald budget te besteden, dus moet je van te voren een plan maken, zodat je niet boven die kosten uitstijgt.

Het financieren van een huis is tegenwoordig al lastig, laat staan het financieren van een verbouwing. Oriënteer je dus vroeg en breed als je geld moet of wilt lenen voor de verbouwing. Bepaal van tevoren of dat de verbouwing echt nodig is, of dat het leuk zou zijn maar niet per se hoeft. Vraag jezelf af of het handig is om het direct te doen zodat het later geen extra kosten met zich mee brengt ( en of je het na een nachtje slapen en nadenken over de kosten, evt. vergunningsaanvragen etc. nog steeds wilt 😉 )

Met wie ga jij je huis renoveren?

Wie heb je nodig bij je verbouwing? Ik hoop niet dat je dacht dat je het wel in je eentje zou kunnen. Want dit is natuurlijk niet het geval! De klusjesman, je vriend of vriendin, de aannemer, alleen jezelf…de vraag is hoeveel en welke personen je allemaal nodig hebt voor het plaatsen van nieuwe kozijnen, het vervangen van het dak, het stuken van de binnenmuren en het plaatsen van de nieuwe keuken. Of doe je alleen een keukenrenovatie en zoek je 1 handig mannetje? Welke van jouw vrienden hebben de juiste skills om je te helpen?

Alles regelen

Als laatste moet je nog van alles regelen. Denk aan vergunningen en bouwplannen. Je renovatie begint dus ook hier met een vooropgezet plan. Elke stap in dat stappenplan is onderverdeeld in meerdere deelstappen. Zo weet je precies wat je moet doen in de voorbereiding van je verbouwing. Dat werkt lekker simpel en snel. Als het goed is heb je nu alle informatie die je nodig hebt om je huis te renoveren als een meester!


KPN internet plaatje

KPN internet voor op school

Ook op scholen wordt tegenwoordig heel actief internet gebruikt. Ook op de lagere school krijgen steeds meer leerlingen les op een laptop om daarop oefeningen te doen en dus ook al te leren hoe ze met een computer moeten omgaan. Het selecteren van de juiste aanbieder met betrekking tot internet zoals KPN internet is daarom belangrijk om te doen. Zeker als je een grootverbruiker bent zoals een school. Maar hoe doe je dat precies? Veel mensen zien er behoorlijk tegenop en schuiven zo’n uitzoekklus gemakkelijk op de lange baan. Zonde want het is de investering in tijd zeker waard en in de praktijk valt de tijdsinvestering best wel mee. Lees daarom snel verder.

Hoe vind ik het meest passende internet abonnement?

Het is natuurlijk verstandig om een aantal aanbieders naast elkaar te leggen om zo de verschillen te weten en erachter te komen wat het meest passende internet voor je is. Er zijn verschillende wegen om deze aanbieders met elkaar te vergelijken. Als je weet welke aanbieders bij jou in de buurt beschikbaar zijn dan kan je op die website de betreffende aanbiedingen bekijken. Als het voor een school is dan betreft dat het zakelijke internet en zal er meestal ook iemand moeten komen om het internet en wifi te installeren. Vaak is het best een groot gebouw wat je moet voorzien van het draadloze internet en zal je een aantal ontvangers moet installeren. Als je niet precies weet welke aanbieders bij jou in de buurt beschikbaar zijn dan is het efficiënt om een vergelijkingssite te raadplegen. Deze staan puur opgesteld om je te helpen een objectieve keuze te maken. Vaak is er informatie te vinden, maar het belangrijkste je ziet de verschillende aanbieders op een rij staan. Het is nog makkelijker als je je postcode kunt invallen want vervolgens zie je alleen de aanbieders bij jou in de buurt staan met hun aanbieding.

Hoe snel moet het internet zijn?

Dit is altijd de meest lastige vraag. De snelheid wordt uitgedrukt in MB’s die je per seconde kunt downloaden. Zeker als je internet voor een school nodig hebt is deze snelheid belangrijk. Het is namelijk zo dat als je meer apparaten online hebt dit impact heeft op de snelheid die je ervaart. Als je lekker snel internet hebt dan kun je dus met meer apparaten online zonder dat je hier hinder van ondervindt. Dit is belangrijk om dus mee te nemen in je beslissing.


overhemden

Overhemden voor stijlvolle meesters

Zoals ik al eerder zei: Ik draag graag kleding waar ik me mooi in voel. Ik geloof daarbij rotsvast in het oude credo: “Kleren maken de man”. Of ik nou naar mijn werk ga, of tijdens mijn vrije tijd, ik draag het allerliefste heren overhemden. Waarom? Omdat ze perfect om mijn lichaam passen en mijn mooie kanten benadrukken. Ze zitten heerlijk en dat straal ik dan ook uit. Ook vind ik dat het mijn meester-look een stuk geloofwaardiger maakt. Zo heb ik gemerkt dat de kinderen beter naar mij luisteren wanneer ik stijlvol gekleed ga.

Overhemden met korte of lange mouwen?

Voor een lange tijd waren overhemden met korte mouwen uit de mode. Ze zouden er sullig uitzien volgens critici. Heel erg jammer vond ik altijd, aangezien ze zo heerlijk zitten op een zomerse dag. Gelukkig kwam ik er al snel achter een manier om ze wel stijlvol te dragen. Zo kon ik heerlijk in de klas zitten met een overhemd met korte mouwen! Hieronder zijn een aantal tips:

  • Zorg voor een slim fit model. Het overhemd moet aangesloten zitten op je lichaam, zonder te knellen als je bukt.
  • Zorg dat de mouwen niet te lang en niet te wijd zijn. Ze vallen dus op je – in meer of mindere mate aanwezige – spierballen. Eventueel kun je de mouw een keer oprollen. Zo zie je er super stoer uit!
  • Een wat stoerdere look krijg je door een denim overhemd te dragen. Het voordeel is dat spijkerstof overal bij past.
  • Wil je een zomerse look? Ga voor een linnen overhemd met korte mouw. Linnen kreukt maar dat mag, het hoort erbij. En een meester mag er natuurlijk wat slordig uit zien wat mij betreft.

Laat zien wie je bent!

Ze zeggen dat het soort overhemd dat je draagt, veel zegt over wie je bent. Ben je een outdoor type? Dan past een geruit overhemd goed bij je. Meestal kiezen dit soort types vanzelf al houthakker overhemden. Ik vind ze in ieder geval heerlijk zitten en er stoer uit zien! De wat voorzichtigere types dragen traditionele ruitpatronen. Dit is ook het oudste soort overhemd. Je zult mij er niet zo vaak in zien lopen. Zo traditioneel ben ik niet 😉 Verder heb je nog denim overhemden en modebewuste overhemden met leuke prints. Denim overhemden zijn voor de wat stoerdere types en modebewuste overhemden – de naam zegt het al- zijn voor de modebewuste mannen. En ik ben 1 van hen! Heerlijk hoe je jezelf kunt uitdrukken met je kleding. Wie ben jij?


vergadertafel

Een goede vergadertafel voor effectief vergaderen

Veel mensen vergeten weleens dat een vergadertafel een belangrijk instrument is om een vergadering effectief te laten verlopen in de juiste sfeer. Is het een langere sessie dan is het logisch dat je ervoor kiest om zittend te vergaderen aan een vergadertafel. Als de vergadering wat korter duurt kan het best wel effectief zijn om staand te vergaderen. Onderzoek wijst uit dat er dan veel meer to the point zaken besproken worden. Verder zijn er natuurlijk nog veel meer factoren bepalend voor de juiste vergadertafel. Denk daarbij aan het aantal mensen en bijvoorbeeld de inhoudelijke zaken die in de vergadering besproken worden. In dit blog vertel ik je graag meer over alle ins en outs.

De soorten vergadertafels

De verschillen zitten uiteraard in het design. De inrichting van je kantoor en je smaak zijn dus heel bepalend voor je keuze. De andere elementen hebben veel meer te maken met de functionaliteit. En in welke vergadervormen je toepast. De meest gebruikte vormen van vergaderen zijn in de U-vorm en de O-vorm. Door deze opstelling toe te passen lok je veel meer interactiviteit uit en levert iedereen zijn bijdrage. Dit is uiteraard graag wat je wil bij het vergaderen. Een opstelling die wat minder interactief is, is de theateropstelling. De stoelen zijn dan opgesteld in meerdere rijen. Logischerwijs wordt dit veel toegepast wanneer er heel veel mensen meevergaderen. Bij vergadertafels is het vanuit praktisch oogpunt handig als de tafels te koppelen zijn. Binnen een bedrijf zie je namelijk veel dat de samenstelling van vergaderingen steeds veranderd en je daardoor ook een andere opstelling nodig hebt. Met koppelbare tafels kan je feitelijk steeds je tafel aanpassen op de vergaderbehoefte die er op dat moment is. Een tafel waar dat niet mogelijk is, is de solitaire vergadertafel. Dit kan een prima oplossing zijn als je deze wil plaatsen in een specifieke vergaderruimte waarin deze tafel goed past.

Flexibele vergadertafels

Er wordt over het algemeen het meest gekozen voor de flexibele tafels. De flexibiliteit kan in verschillende zaken zitten. Vaak dat ze verrijdbaar zijn. Maar ook dat je meerdere tafels op elkaar kunt stapelen of bijvoorbeeld dat je ze op kunt plakken. En zoals eerder besproken de tafels die je aan elkaar kunt koppelen. Er zijn zelfs tafels die in hoogte verstelbaar zijn. Zo kan je ook kiezen om staand de vergaderen. Een manier van vergaderen die steeds populairder is omdat vaak blijkt dat het veel efficiënter is.


lock

Veilig je huis achterlaten tijdens een vakantie

Het is weer tijd voor vakantie, yay! Je koffers zijn al gepakt en je bent al helemaal klaar om te gaan. Toch is het belangrijk om wat zaken voorafgaand te regelen. Zo moet je goed regelen hoe je jouw huis gaat achterlaten. Ook moet er voor de planten en eventuele huisdieren gezorgd worden. Je wil immers met een gerust hart op vakantie gaan en alles netjes (en levend) terug treffen. Zorg ook voor goede beveiliging, het inbraakpercentage wordt namelijk elk jaar hoger. Het risico dat je in een leeggeroofd huis thuiskomt na je vakantie, wil je echt niet lopen. Maak daarom een checklistje voor jezelf met alles wat je moet doen voordat je weggaat.

Schakel familie en/of buren in

Om je dieren te voeden of planten water te geven, hebben je buren of familieleden een sleutel nodig. Ook is het belangrijk dat zij jouw brievenbus regelmatig legen, waardoor het lijkt dat je thuis bent. Heb je iemand anders ingeschakeld? Laat dan je buren alsnog weten dat je weg bent en geef hen je telefoonnummer. Zij kunnen een extra oogje in het zeil houden. Laat een vertrouwenspersoon op je huis passen door bijvoorbeeld er een avondje te zitten. Hierdoor lijkt het huis alsnog bewoond. Zorg wel dat zij écht te vertrouwen zijn en niet aan iedereen laten weten dat zij op jouw woning passen.

Checkcheck

Tuurlijk spreken sommige dingen voor zich, maar het is zeker niet mis om goed te dubbelchecken of je alles veilig hebt achtergelaten. Stop dure sieraden, juwelen of andere dierbare spullen goed weg of doe ze in een kluis. Zorg er ook voor dat er niet te veel los geld in je huis is. Laat niets erop wijzen dat je weg bent, doe dus je rolluiken niet naar beneden aan de zichtbare kant. Slim is om altijd een klein lichtje aan te laten, waardoor het huis bewoond lijkt. Ook belangrijk is dat je de verwarming uitgeschakeld en overige elektriciteit. Het zal zonde zijn als je onnodig betaald in de periode dat je weg bent. Ook is dit veiliger in verband met eventuele blikseminslagen. Zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Het is ook af te raden om berichten van je vakantie op social media te plaatsen als je weg bent. Wacht met plaatsen tot je terug bent.

Beveiligingssystemen

Om écht met een gerust hart op vakantie te gaan, kun je een beveiligingssysteem laten installeren. Deze werken vaak met geluid- of bewegingssensoren. Je krijgt dan een melding dat er iemand ongewenst in je huis in. Vanuit je vakantielocatie kun je de politie gelijk inschakelen. Sommige systemen zijn zelfs verbonden met de politiemeldingen. Een mistmachine is het meest aan te raden. Hierdoor hebben inbrekers geen schijn van kans.


herenschoenen

Waarom ik Gents herenschoenen draag

Naast skateboarder en coole meester, ben ik ook best vaak netjes gekleed! Ik voel me heerlijk en een echte man in pak en een paar nette herenschoenen eronder. Ik vind het daarnaast geweldig om mensen in de war te brengen. De ene keer zie ik er uit als skater, de andere keer ben ik tiptop verzorgd als een echte heer van stand. Een gentleman met een ruig randje. En dat kan niet zonder mijn favoriete herenschoenen van Gents!

De juiste look

Hoezeer je schoenen je outfit bepalen wordt ontzettend onderschat. Je outfit kan nog zo mooi zijn, met het verkeerde paar schoenen eronder. ziet de rest er ook niet uit. Dat is 1 van mijn eerste lessen die ik van mijn moeder leerde op het gebied van uiterlijk. En toegegeven: ze heeft altijd gelijk gehad! Vrouwen kijken ook vaak naar de schoenen die je draagt, dus als je succesvol wil zijn bij de vrouwen, moet je helemaal goed letten op je schoenkeuze. Dus als je net zoals ik voor de nette look met een rafelrandje wil gaan, ga dan voor een nette broek met overhemd en een paar mooie nette herenschoenen eronder. Als je een tattoo hebt of een oorbel in, komt dat rafelrandje vanzelf.

Waarom Gents?

Waarom Gents en ik geen andere schoenen, vraag je je misschien af. Nou om de simpele reden dat Gents de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft en de schoenen onwijs mooi zijn. Ik ben tegen dit merk aangelopen toen ik nog studeerde, via mijn beste vriend. Hij ontdekte dit Nederlandse merk in een schoenenwinkel in Amsterdam. Hij besloot een paar te kopen en is sindsdien verknocht geraakt. Toen ik geslaagd was, nam hij me mee naar deze winkel en liet me een paar herenschoenen uitkiezen. Hij wilde mij laten zien hoe geweldig de schoenen van Gents waren, zonder dit van te voren te verklappen. Hij had een weddenschap afgesloten met onze andere beste vriend. Als ik een paar Gents zou kiezen, zou die andere vriend de schoenen betalen, als ik voor een ander merk koos, betaalde hij. Zonder te weten in welke weddenschap ik was beland, koos ik een paar van Gents. Ik was dolblij met mijn cadeau en later in de kroeg kwam ik er pas achter wat zich had plaatsgevonden. Ik vond het een prachtige weddenschap, vooral omdat ik een paar gratis schoenen onder mijn voeten had. Sindsdien koop ik ook niks anders meer. Ik ben zo ontzettend tevreden over de kwaliteit en het comfort en ik zie er ook nog eens prachtig uit!


Vans

Vans: mijn favoriete Skateschoen

Wie zou verwachten dat een meester ook aan skateboarden doet? Jullie niet zeker hé? Toch is het echt zo: Ik ben gek op skateboarden! Ik heb zowel een longboard als een regular board en kan ook zeker op de half pipe! Nu ben ik niet meer zo fanatiek als vroeger, omdat mijn knieën niet meer de jongste zijn, maar ik pak nog zeker 1 keer per week mijn board en cruise daarmee door de buurt om weer datzelfde gevoel als vroeger te krijgen. Voor skateboarden heb je natuurlijk ook de juiste schoenen nodig en na al die jaren zijn mijn Vans skateschoenen nog steeds mijn favoriet!

Stukje geschiedenis

Wat voor meester zou ik zijn als ik jullie niet zou verblijden met een stukje geschiedenis? Vans bestaat al hartstikke lang, dus over een geschiedenis kan je zeker spreken!  Waar Vans eerder misschien niet zo heel bekend was, doorstaat het merk inmiddels een enorme stijging qua populariteit.

Het heeft allemaal mogen gebeuren in 1966. Oprichter Paul Van Doren had een heel eenvoudig idee voor ogen; schoenen maken en rechtstreeks verkopen aan de consument, zonder tussenpersoon. Samen met een aantal partners is vervolgens de eerste winkel geopend in Zuid-Californië, waarbij drie verschillende stijlen werden aangeboden. Opmerkelijk was wel dat in deze winkel enkel modellen aanwezig waren in de etalage, de rekken in de winkel waren nog leeg. Toch kwam er publiek op af. Maar liefst 12 dol enthousiaste klanten hebben een paartje weten te bemachtigen. Wel verliep dit met een beetje vertraging, aangezien de rekken leeg waren en er dus geen voorraad was. Van Doren heeft toen ter plekke haast gemaakt naar de fabriek, om extra stijlen te laten maken waarna hij uiteindelijk de sneakers heeft kunnen overhandigen aan de klanten.

En dat was nog maar het begin. De jaren erop doormaakte het bedrijf een vlotte positieve stijging, het merk viel enorm in de smaak en bijna iedere week werd er wel een nieuwe winkel geopend. Zo zie je maar dat dit bedrijf al ontzettend veel heeft meegemaakt en alleen maar populairder is geworden in de laatste jaren!

Mijn favoriet

Mijn favoriete paar Vans zijn toch wel de oldschool variant! Deze zijn perfect voor skateboarden en zijn net zoals ik: oldschool! Met trots rock ik deze sneakers zowel naar werk (school dus) als in mijn vrije tijd. De jeugd van tegenwoordig draagt vaker de moderne modellen en dat is natuurlijk helemaal oké! Ik heb mijn status als coole meester al lang verworven dus ik blijf lekker mijn oldschools dragen!


dna test

Ben ik wel de vader? Doe een dna test

Het zit je toch niet lekker. Je vriendin is ondertussen 8 maanden zwanger en de bevalling komt er aan, toch blijf je twijfelen. Ben ik wel de vader? Je weet dat je vriendin rond de tijd van verwekking een nogal losbandig leven leefde. De kans is nou eenmaal best groot dat het kind niet van jou is. Zij verzekert je van dat het wel zo is, maar als je het echt zeker wil weten, kun je beter een dna test doen!

Mijn ervaring

Ik spreek vanuit ervaring. Een jaar geleden zat ik precies in dezelfde situatie en ik had er slapeloze nachten van. Ik kon hier niet met mijn vriendin over praten, want voor haar was het een heel gevoelig onderwerp. Daarom werd ik alleen maar  meer wantrouwend. Tot ik op een dag Googelde naar dna testen en ik er achter kwam dat deze eenvoudig te doen zijn. Dat veranderde de zaak. Ik had nu een manier om er achter te komen of ik wel echt de vader was van de baby die onderweg was. Want ik was zeker bereid om vader te worden. Ik wilde niets liever. Maar ik wilde ook zeker weten of het wel van mij was. Anders veranderde dat de zaak behoorlijk. Dus ik bestelde meteen een dna test, en besloot hem aan mijn vriendin voor te leggen. Gelukkig reageerde ze wel goed en stemde ze er mee in. Een paar weken later hadden wij de resultaten en kwam ik er achter dat ik mezelf een trotse vader mocht noemen van mijn eigen zoon! Ik was ontzettend opgelucht en mijn vriendin stiekum ook. Want hoe overtuigt ze ook was, diep van binnen had zij ook een klein beetje twijfel over wie de biologische vader was. Zo konden wij samen beginnen aan een belangrijk hoofdstuk van het leven, zonder loss eindjes. We waren klaar voor het ouderschap!

Makkelijk en betrouwbaar

Het mooie aan de dna test vond ik dat het heel makkelijk af te nemen was en daarnaast ook heel betrouwbaar is. Ook de snelle afhandeling vond ik een grote plus. Binnen vier dagen hadden wij de uitslag binnen. De test werd gedaan aan de hand van het bloed van mijn vriendin, dat afgenomen werd door de huisarts. De prenatale vaderschapstest geeft minimaal 99,9% uitsluitsel over het vaderschap en kan al vanaf de 9e week van de zwangerschap worden afgenomen. Zo was het vrij eenvoudig om er achter te komen dat ik gelukkig wel de echte vader van het kind was.


personeelsplanning

Personeelsplanning om het aanbod goed te managen

Als je een groot personeelsbestand hebt en er onregelmatig werkaanbod is dat je moet managen dan is een goede personeelsplanning essentieel. Bij personeelsplanning denken veel mensen aan het maken van een rooster, maar het is veel meer dan dat.  Het is vooruit kijken om te zien welk werkaanbod er aankomt. Het goed inzichtelijk maken van je personeelsbestand en zodoende een inschatting maken welk werk je wanneer kunt doen. Als laatste breng je al deze zaken samen in een werkrooster zodat de medewerkers goed weten wanneer ze wat doen. Uiteraard levert dit vele voordelen op. In dit blog zullen we die in ieder geval benoemen.

De voordelen van een goede personeelsplanning

Zoals ik hierboven al aangaf kent een goede personeelsplanning vele voordelen. Toch is dit bij heel veel bedrijven nog niet op een heel hoog niveau. Gevolg is vaak dat vraag en aanbod niet goed op elkaar is afgestemd en dat er teveel achter de feiten wordt aangerend. En dit kan nooit ten goede komen aan de klanttevredenheid. Daarmee komen we gelijk bij één van de belangrijkste voordelen. Je kunt de verwachting richting de klant veel beter managen. Je wordt gedwongen om goed vooruit te kijken en kunt het aanbod daarvoor veel beter wegplannen. Dit betekent ook weer dat het werk veel beter evenredig verdeeld kan worden. Een groot deel van de pieken en dalen kun je wegmanagen. De werkbelasting is op de medewerkers is daardoor veel minder groot en medewerkers zet je ook effectiever in. Een goede personeelsplanning heeft daarom over het algemeen een positieve invloed op de productiviteit per medewerker wat het uiteindelijke rendement natuurlijk ten goede komt. Door de gelijkmatigere belasting zou het zomaar zo kunnen zijn dat het ziekteverzuim lager is wat ook weer een positief effect heeft op de productiviteit. Kortom genoeg redenen om de overtuiging te hebben dat investeren hierin zich snel terugverdient.

Personeelsplanning en medewerkerstevredenheid

Hierboven gaven we al aan dat het werk veel beter evenredig verdeeld kan worden. Dit brengt de werkdruk op piekmomenten naar beneden en zal daardoor een positief effect hebben op de medewerkerstevredenheid. Met goede software op het gebied van personeelsplanning kan je ook per medewerker aangeven waar diens talent ligt en wat die leuk vindt. Dat geeft weer de mogelijkheid om medewerkers meer op hun talent in te zetten. Naast dat het de productiviteit binnen je bedrijf ten goede komt zal het zeker ook de medewerkerstevredenheid ten goede komen. Die doen immers veel meer wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.


factuur maken

Een factuur maken als ZZPer in het onderwijs

Als je wat meer flexibiliteit wil kan het een logische stap zijn om als ZZPer in het onderwijs te gaan werken. Het betekent wel een factuur maken om uiteindelijk een inkomen te genereren. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten als je voor deze vorm kiest. Zo heb je officieel een eigen bedrijf waar je risico’s loopt denk aan aansprakelijkheid, maar ook eventueel rechtsbijstand. Ook heb je geen werkgever die zaken voor je geregeld heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de situatie dat je langdurig ziek wordt. Je inkomen komt dan volledig weg te vallen. Het is dus verstandig om dit risico ook af te dekken. In dit blog vertellen we je graag nog wat zaken waar je op dient te letten.

Een factuur maken hoe doe ik dat?

Er komen veel zaken kijken bij het voor jezelf beginnen, maar allereerst is het belangrijk dat er inkomen binnen gaat komen. Een factuur maken is daarvoor noodzakelijk. Dus zorg ervoor dat je de middelen hebt om een goede factuur te kunnen maken. Als ZZPer in het onderwijs zal je maandelijks niet heel veel facturen hebben. Je komt dan wellicht wel uit de voeten met een template in word of excell. Belangrijk is wel om te zorgen dat je goed overzicht houdt. Als je meerdere opdrachtgevers hebt kan het daarom verstandig zijn om met goede software te gaan werken. Het wordt dan gemakkelijker om een factuur te maken. Daarnaast kun je de opvolging makkelijker doen, doordat je een goed inzicht hebt in de facturen die openstaan en of de betalingstermijn is overschreden. Als dat laatste het geval is kan je met deze software ook eenvoudig een herinnering versturen. Meestal doe je dit binnen 5 dagen na het overschrijden van de betalingstermijn en hanteer je een betalingstermijn op de herinnering van zeven dagen.

Hoe zit het met mijn pensioen

Iets wat ook niet meer vanuit je werkgever geregeld wordt is je pensioen. Het is dus verstandig om er op tijd over na te denken hoe je je pensioen gaat regelen zodat je niet op een houtje hoeft te bijten als het moment daar is. Je kunt op meerdere manieren je pensioen organiseren als je zelfstandig werkt. Het gaat erom dat je in ieder geval middelen reserveert die gaan dienen voor je pensioen. De manier waarop je dat vervolgens wegzet heeft te maken op welke manier je dat het meest fiscaal vriendelijk kunt doen. Ook kun je zorgen dat tegen die tijd je lasten zo laag mogelijk zijn door bijvoorbeeld extra op je hypotheek af te lossen.